Onderzoeksgroep
De leden van de leefgemeenschap en de reisgenoten staan in contact met onderzoekers die de geraaktheid door God delen. Samen vormen wij een werkverband waardoor de resultaten van dit persoonlijke onderzoek bevruchtend werkt voor allen. Door deze samenwerking is het mogelijk tot een groter aanbod te komen van bloemen uit de tuin van de mystiek. Deze onderzoeksgroep is uiteraard internationaal georiënteerd.
Hein Blommestijn

Geestelijke begeleiding
Geestelijke begeleiding is niet slechts een praktijk maar ook een onderzoeksveld, omdat de concrete bewustwordingsprocessen in begeleide personen en in gelezen teksten elkaar wederzijds verhelderen. Gods werking kent geen tijdperken of regionale beperkingen; evenmin is deze gebonden aan sociale of culturele inbedding of aan taalvaardigheid.
Toegankelijkheid van mystieke teksten
Jos Huls

Geestelijke begeleiding
De intensieve praktijk van geestelijke begeleiding is een voortdurende aanleiding tot reflectie over het wezen van deze praktijk en over de bewustwordingsprocessen die de begeleide personen doormaken. Vooral de intensiteit van de geraaktheid door God en de ongrijpbaarheid van dit proces zijn voortdurend een onderzoeksobject.
Mystiek erfgoed
Het mystieke erfgoed van het monastieke leven, van de Karmel, maar ook van mystieke schrijvers uit Noordelijke landen zoals Dag Hammarskjöld en Søren Kierkegaard zijn afwisselend voorwerp van onderzoek. Deze afwisseling geeft inzicht in het wezen van de mystieke liefde, zoals ik in 2019 aan de hand van Beatrijs van Nazareth betoogd heb in een lezing tijdens een congres in Nijmegen.
Rebecca Braun

Franciscaanse mystiek
Vertalen is meedenken
Carmen Fotescu

Oosters-orthodoxe kerk
Jean de Saint-Samson
Onderzoeksprojecten
Onderzoek naar spiritualiteit en mystiek gaat naar onze visie uit van twee centrale overtuigingen. In de eerste plaats stellen wij vast dat nieuwe ervaringen en teksten altijd vertrekken vanuit de praktijk van de lectio divina ofwel het lezen van de Schrift. Doordat de Schrift in de eerste persoon gelezen wordt, blijkt dat het Woord van God onmiddellijk en persoonlijk aan de lezer gericht is. Het is een intense en ingrijpende confrontatie met de persoonlijke levensweg en het lezen daarvan. Vervolgens stellen wij vast dat mystieke teksten en belangrijke spirituele teksten altijd een weergave zijn van wat persoonlijk geleefd wordt. Zij presenteren geen abstracte theorieën of modellen die algemeen toepasbaar zijn. In de meeste gevallen wordt de context gevormd door mystagogische bewustwordingsprocessen of geestelijke begeleiding. Deze twee uitgangspunten gelden echter niet alleen voor de ervaringen en geproduceerde teksten maar ook het onderzoek daarnaar. Een onderzoeker dient naar onze visie ook persoonlijk dit bewustwordingsproces aan te gaan om deze wezenlijke laag van het onderzoeksobject aan het licht te brengen en te kunnen beschrijven.
Een persoonlijk Woord
Wezenlijk voor de studie van spiritualiteit en mystiek is op de eerste plaats de functie bloot te leggen van de persoonlijke ontmoeting met het Woord van God. Dit geldt zowel voor het geschreven woord in de Schrift als voor het woord dat ingeschreven is in de totale werkelijkheid van de persoon, de gemeenschap, de natuur en het universum.
Zoektocht naar dit Woord
Dit onderzoek beoogt aan te tonen hoe deze ontmoeting met het Woord van God het fundamentele uitgangspunt vormt van de spirituele en mystieke bewustwordingsprocessen in verleden en heden, zoals deze in teksten zijn vastgelegd of in interviews aan het licht komen. De ontmoeting met het Woord is ook de vooronderstelling die als vertrekpunt dient in geestelijke begeleidingsgesprekken.
De ontmoeting met de Liefde
De Minneweg
De weg van de zuivere liefde
Uitgave project
Door de groeiende anti-mystieke beweging na 1650 zijn zijn mystieke teksten in die tijd in een aangepaste of “gecorrigeerde” vorm uitgegeven. Daarom is het van groot belang om een kritische editie van zijn teksten te verzorgen: Oeuvres Complètes ((1992, 1993, 2000, 2020), maar ook edities in moderne talen (Frans, Engels, Italiaans, Nederlands …). Daarnaast wordt er gewerkt aan mystagogische commentaren op deze teksten om ze meer toegankelijk te maken. Contact wordt onderhouden met enkele jonge onderzoekers die werken aan een proefschrift over Jean.
Kierkegaard mysticus
De donkere nacht
Na een aantal artikelen over teksten van hem, en het belangrijke en omvangrijke boek In God gezien zijn in het Engels en Nederlands wordt nu gewerkt aan een uitermate belangrijk thema in de geschriften van Kierkegaard namelijk de “aanvechting”. Dat heeft immers grote overeenkomst met het klassieke mystieke thema van de donkere nacht bij Jan van het Kruis. Na een groot wetenschappelijk artikel is het nu de beurt voor een boek, opnieuw in het Engels en Nederlands.
Een mystiek begaafd diplomaat
Mystiek commentaar
Filosoof en mysticus
Bij de oprichting van de Katholieke Universiteit of Radboud Universiteit van Nijmegen in 1923 werd Titus Brandsma aangesteld als hoogleraar filosofie. Naast de contacten die hij in 1925 had met de Jezuïeten bij de oprichting van het Ruusbroec Genootschap in Antwerpen en het tijdschrift Ons Geestelijk Erf kreeg hij in Nijmegen ook de verantwoordelijkheid voor het Instituut voor de Geschiedenis van Nederlandse Mystiek binnen de Faculteit Letteren, waarin hij een kleine bibliotheek opbouwde en veel onderzoek deed naar onbekende handschriften. Met name in zijn regelmatige column in het dagblad De Gelderlander bleek hij een mystagoog te zijn die in staat was een breder publiek te interesseren voor mystieke teksten.
Internationale uitstraling
De liefde als midden
Voorbij de grenzen
Mystiek van vandaag
Het is opvallend hoeveel spirituele en mystieke teksten er tevoorschijn komen uit nalatenschappen. Dit leidt soms tot de vraag van nabestaanden of “deze tekst” of “dit schrift” bewaard zou moeten worden en misschien vruchtbaar gemaakt voor anderen. Niet zelden blijken dit pareltjes te zijn, geschreven door mensen van wie niemand wist tijdens hun leven. Geraaktheid door God blijkt nog steeds en onverminderd een levende realiteit te zijn ondanks de secularisatie.